Dahab info
 

Dahab info en tips

Geld, prijzen en munteenheid Dahab - Egypte
Reisinformatie en visum voor Egypte
Informatie over de medische verzorging
Eten, drinken en restaurants in Dahab

De enorme tegenstelling tussen de kale, ruige schoonheid van het woestijnland-
schap en de schitterende kleurrijke veelzijdigheid van de onderwaterwereld maakt
Dahab tot een echte toplocatie. Zowel voor duikers als voor woestijnliefhebbers.

Dahab ligt ca. 100 km ten noordoosten van Sharm el Sheikh aan de Golf van Aqaba.
Vanuit Nederland is Dahab eenvoudig te bereiken. De vliegtijd van Amsterdam naar
Sharm el Sheikh bedraagt ca. vijf uur. Na aankomst op het vliegveld is het met de
taxi nog een uurtje rijden naar Dahab. Een rit waarbij men alvast kan genieten van
het fascinerende landschap van de Sinai.

In het verleden had Dahab de naam een hippie-paradijs of ook wel het Koh
Samui van het Midden Oosten te zijn. Vandaag de dag biedt het charismatische
stadje een interessante veelzijdigheid aan multiculturele restaurants, café’s,
bazaars, internetcafé’s hotels en camps.

s'Avonds is de boulevard tussen Masbat en The Lighthouse een geliefd ontmoetingspunt. De direct aan zee gelegen restaurants en café’s bieden ontspanning en fantastisch uitzicht. Wie trek heeft in een biertje kan dat natuurlijk krijgen. De plaatselijke biersoorten Stella en Sakkara prima te drinken.

In de vele bazaars die je overal in Dahab kunt vinden worden, naast de onvermijdelijke shisha´s, ook allerlei kruiden, papyrus, kleden en andere aandenken uit Egypte verkocht. Bijzonder aan te bevelen is een bezoek aan de kleine kruidenwinkels die een ruime keus hebben tegen gunstige prijzen.

Informatie over locatie, afstand en reisduur
•De vliegtijd naar Sharm el Sheikh bedraagt vanaf Amsterdam ca. 5 uur.
•Reisduur Sharm el Sheikh – Dahab: De afstand tussen deze twee plaatsen bedraagt ca. 90 km, de reistijd per auto is ongeveer een uur.
•Reisduur Taba – Dahab. Taba en de Israelische grens (vlakbij Eilat) zijn met de auto in ca. twee uur bereikbaar. Naar de luchthaven van Taba moet men op 2,5 uur rekenen.
•Vanuit Dahab is Cairo met de bus in ca. acht uur bereikbaar, met een binnenlandse vlucht vanuit Sharm el Sheikh in één uur.


Geld, prijzen en munteenheid Dahab - Egypte

Vergeleken met de Europese standaard is Egypte een goedkoop vakantieland.
Zo is het bijvoorbeeld in Dahab geen probleem om met twee personen te eten voor 10 €.

De officiele munteenheid is de Egyptische pond (LE), in het arabisch guinee. Een pond bestaat uit 100 piaster.
Wisselkoers - Euro / Egyptische pond
Euro Exchange Rates
Egyptian Pound (EGP) 7.6305
Rates as of 12/2/2010 www.exchange-rates.org

In Dahab zijn meerdere pinmachines. Wij raden aan voldoende Euros mee te nemen want storingen komen regelmatig voor en dan is wisselen bij de bank altijd nog mogelijk. Travellers cheques worden niet aangeraden omdat ze erg moeilijk zijn in te wisselen, ook met creditcard kun je niet overal betalen.

Het is handig zoveel mogelijk geld in kleine coupures bij je te hebben. Wisselen is vaak een probleem, zeker bij de souvenirshops en de taxi’s.Net als in Nederland is het geven van een fooi in restaurants gebruikelijk. 10 % van het bedrag is een goede richtlijn, maar natuurlijk alleen als je tevreden bent over het eten. Verder zul je ontdekken dat een fooi van een paar pond als iemand iets voor je doet hier wonderen doet.

We raden je aan ter plaatse geld te wisselen omdat de koers in Nederland slechter kan zijn. Doordat de Egyptische pond veel zwakker is dan de Euro of de Dollar zijn de prijzen bij hotels en duikcentra meestal in Euro of Dollar.Reisinformatie en visum voor Egypte


Paspoort informatie
Voor het verblijf in Egypte heeft u een paspoort nodig dat bij terugkeer in Nederland nog minstens zes maanden geldig is.Voor kinderen is het voldoende wanneer ze ingeschreven zijn in het paspoort van één van de ouders. Kijk voor de meest actuele informatie over reisdocumenten voor Egypte ook op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken www.minbuza.nl.

Informatie over het toeristen visum voor Egypte
Nederlandse staatsburgers kunnen bij aankomst in Egypte een toeristenvisum kopen voor max. vier weken. Dit visum is verkrijgbaar op de luchthaven van aankomst (Cairo, Sharm el Sheikh, Taba) voor 15,00 euro per persoon. Het wordt aanbevolen met gepast geld te betalen.

Waar is het toeristen visum verkrijgbaar ?
Op de luchthaven van Sharm el Sheikh is het visum verkrijgbaar bij het loket van de bank direct in de aankomsthal aan de linkerkant. De grote touroperators hebben hun eigen loket, hier kost het visum echter 25,00 euro i.p.v. 15,00 euro.Het visum bestaat uit een sticker, die men zelf in het paspoort moet plakken. Voor een vlot verloop bij de paspoortcontrole is het aanbevolen de volledig ingevulde landingskaart die men in het vliegtuig krijgt uitgereikt, samen met het paspoort en het ingeplakte visum aan de douanebeamte te overhandigen.

Informatie over de medische verzorging


De medische verzorging kan buiten grote steden zoals bijvoorbeeld Sharm el Sheikh en Cairo een probleem zijn. In Dahab is een aantal goede artsen en goed gesorteerde apotheken die vaak ook in Nederland verkrijgbare medicijnen op voorraad hebben. We raden echter aan voldoende medicijnen mee te nemen en indien nodig.Het ziekenhuis in Sharm el Sheikh heeft zich vanwege het grote aantal toeristen de laatste jaren aan de Europese standaard aangepast en biedt goede verzorging.

Zoals in veel vakantielanden kan de extreme klimaatwisseling en de plaatselijke keuken ook in Egypte leiden tot de alom bekende “Wraak van de Farao”. Je kunt middelen uit Nederland mee nemen maar in Egypte hebben ze ook zeer goede medicijnen tegen builoop.

Inentingen
Voor advies over inentingen raden wij aan contact op te nemen met een reizigersadvies- en vaccinatiecentrum of een GGD. Zij zijn op de hoogte van de actuele richtlijnen.
Over het algemeen wordt aangeraden vaccinatie tegen:DTP, dat is difterie, tetanus, polio hepatitis A ofwel besmettelijke geelzucht buiktyfus bij een verblijf langer dan 3 maanden.
Website tip: Travel Clinic - Havenziekenhuis Rotterdam www.travelclinic.com

Eten, drinken en restaurants in Dahab

Veel van de gerechten in Egypte zijn sterk door de buurlanden beinvloed. Je treft hier dan ook Libanese, Turkse en Perzische gerechten aan. Maar er zijn ook Egyptische specialiteiten zoals foul (een bonengerecht) en molocheija (een soort soep gemaakt van groene groente). Volgens zeggen stamt het recept van dit laatste gerecht al uit de tijd van de farao’s. Natuurlijk kun je ook europese gerechten eten met kip, rund of lam.De verse visgerechten zijn aan te bevelen maar wie liever een hamburger of een pizza eet komt hier ook aan zijn trekken. Er zijn ook vele mogelijkheden voor vegetariers waaronder onder andere de bekende falafel en koushari.

Vers vruchtensap, thee en koffie worden op bijna iedere straathoek verkocht. Wie koffie (achwa) bestelt krijgt een kopje sterke Turkse koffie maar geen zorgen, Nescafe is hier net zo bekend als in Europa.

Wie een biertje wil drinken heeft de keus uit Stella en Sakkara. Koud goed te drinken. Voor een halve liter betaal je tussen de 10 en 12 LE, dus ongeveer 1,5 €. Wie liever wijn drinkt heeft slechts keus uit één merk, “Obelisk” is verkrijgbaar in wit, rood en rosé. Goedkoop is het niet. Voor een fles betaal je gemiddeld 80 LE (ongeveer 11 €.).